Avondlezing – In de greep van het lichaam

De traditie van avondlezingen in de Campus Mechelsestraat gaat al vele jaren terug.
Het is steeds een vorm geweest om de Leuvense gemeenschap mee te betrekken in het psychotherapeutische aanbod van wat toen nog het psychosociaal centrum was.

Het was vooral de droom van Dr. Guido Walpot om deze traditie terug in ere te herstellen.En op 12 december 2019 in een propvolle kapel waren alle plaatsen bezet voor deze zeer interessante avondlezing.

Het uitgangspunt van de avondlezing was dat nonverbale therapie talrijke mogelijkheden biedt om het therapeutische proces van de cliënt te verdiepen. Het biedt een toegangspoort tot soms vastgestolde belevingen die via de taal niet (meer) toegankelijk zijn. Het raakt een vitaal experiëntieel spoor, waardoor verandering in het therapieproces vooruitgebracht wordt. De sprekers hadden hierbij oog voor de recente ontwikkelingen in hun vakdomein.

We hebben in deze avondlezing de ‘psychomotorische therapie’ en’ ‘muziektherapie’ in de spotlights willen zetten om de kracht van deze therapievormen, en hun meerwaarde in de therapeutische programma’s te belichten. In PSC bieden we in elke behandelgroep  nonverbale therapie aan. We willen in deze avondlezing de psychomotorische- en muziektherapie in de spotlights zetten om de kracht van deze therapievormen, en hun meerwaarde in de therapeutische programma’s te belichten.

De lezing werd inhoudelijk voorzien door Lies De Clerck en Véronique Defourny, beiden Master in de motorische revalidatie  en kinesitherapie. Nadien hebben zij de specialisatie psychomotorische therapie  gevolgd. Zij zijn  zich blijven verdiepen in therapievormen met als medium het lichaam zoals Rots en Water, Waarnemingstraining, Relaxatieherapie, TRE en nog veel meer.

Ook hun collega’s Karolien Moers, Lotte Kennivé en Nele Fiers spraken die avond. Zij zijn Master in de Muziek, afstudeerrichting Muziektherapie. Ze specialiseren zich momenteel in Vocal Psychotherapy. Lotte Kennivé werkt op PAiKa, UZ Brussel  en Nele Fiers werkt in Kliniek Sint-Jozef Pittem.