Project veerkracht wordt uitgerold binnen AZT

België telt meer dan 400.000 langdurig zieken. In veel gevallen gaat het om mensen die kampen met mentale en psychosociale problemen, waartoe ook burnout en andere stressgerelateerde problemen behoren.

Op 15 juni 2018 keurde de ministerraad het ontwerp van koninklijk besluit goed met betrekking tot de projecten voor de primaire preventie van burn-out op het werk (binnen de ondernemingen). Er werd financiering voorzien voor ongeveer 50 projecten, terwijl er meer dan 200 werden ingediend. De aanvraag van de Alexianen Zorggroep Tienen werd wel geselecteerd!

Doelstelling project AZT

Binnen een GGZ-sector kan de emotionele belasting hoog zijn. In juni 2018 werden er in onze organisatie tevredenheidsmetingen afgenomen, waarbij ook specifiek werd gepeild naar het psychosociaal welbevinden. Uit de resultaten blijkt dat het belangrijk is dit welzijn de nodige aandacht te geven zodat men “met goesting” in het werk kan blijven staan.

Aanpak

In 2019 werd een online coachingstool ‘Met goesting aan het werk’ geïmplementeerd, die voor iedereen beschikbaar is.

Deze tool is wetenschappelijk onderbouwd en heeft reeds zijn positieve effecten bewezen eens men er mee aan de slag gaat. De tool biedt gepersonaliseerde adviezen op maat van elke situatie.

Naast de online tool worden zelfzorg- en teamcheques aangeboden waarmee men gerichter aan de slag kan gaan met de adviezen uit de tool. Hiervoor wordt een netwerk van professionals opgezet waar men de cheques kan verzilveren voor training, support, opleiding, coaching.

Er wordt gewerkt “op maat” van elke medewerker.

Dit project wordt binnen de Alexianen Zorggroep Tienen uitgerold door een projectgroep ‘veerkracht’, onder begeleiding van de externe gezondheid- en welzijnsexpert Sonja Reckers.