Zuidreis Fracarita – deelname van dr. Anneke Govaerts

Fracarita Belgium organiseert tweejaarlijks de ‘Zuidreis’ voor medewerkers van de Broeders van Liefde. Met deze reis krijgen 9 mensen uit de voorzieningen van de Broeders van Liefde (scholen, gehandicaptenzorg en psychiatrische ziekenhuizen), de kans om verschillende projecten te bezoeken van Fracarita, de ngo van de Broeders van Liefde.

Tijdens de editie van 2019 werd een bezoek gebracht aan verschillende centra in Rwanda en Oost-Congo (Bukavu), psychiatrische ziekenhuizen maar ook scholen en instanties voor gehandicaptenzorg. De lokale medewerkers zorgden voor een rondleiding en toelichting.

Zo ook bijvoorbeeld Emerence, een zestigjarige lerares biologie in het ITFM, een lokaal secundair onderwijs in Bukavu. Na de school kregen de deelnemers het privilege om bij haar thuis ontvangen te worden, een houten huisje zo groot als een consultatieruimte waar ze wel met 8 woonden (kinderen, en nog enkele nichtjes). Het is mooi om zien hoe deze projecten vanuit de basis worden ondersteund, vooral door opleiding van lokale mensen, met oog voor hun cultuur en gewoontes om op te komen voor de zwaksten van de maatschappij. Ook daar is psychiatrie vaak taboe, mensen worden verstoten uit hun familie, zijn vaak erg ziek door het eten van bedorven voedsel op de straat… om van alle andere infecties nog te zwijgen. Epilepsieaanvallen zijn het bewijs van ‘bezeten zijn door de duivel’. Neurologie en psychiatrie zijn daar nog sterk verweven. Ook mentaal of fysiek gehandicapte kinderen die voordien vaak opgesloten, uitgehongerd en verwaarloosd werden, leren vandaag kleine taakjes in het huishouden te doen, bakken beignets of gebruiken een naaimachine, waardoor ze zelfs iets kunnen bijdragen aan het gezinsbudget.

Het was aandoenlijk te zien hoe het personeel gemotiveerd is om het beter te maken, hoe gretig ze zijn om nieuwe kennis te verwerven, hoe zorgzaam ze zijn voor hun toestellen (vaak afdankertjes van hier). Deze centra zijn echter vaak ondergesubsidieerd door de overheid, medicatie kost stukken van mensen, patiënten zelf zijn straatarm.

Fracarita steunt daarom ook financieel, voert goedkope medicatie in en helpt via Zuidacties. In 2019 lag de focus op een blinden- en slechtziendencentrum, waarvoor de deelnemers aan de Zuidreis enkele brailletypemachines konden meenemen.

Echt inspirerend om te zien hoe ‘kleine druppels’ vanuit het noorden zoveel mensen in het zuiden kunnen ondersteunen.