Ethische waardentoets in de zorg

Werken met mensen is erg boeiend; elk verhaal nodigt ons uit te zoeken naar de best mogelijke zorg. Het is tegelijk soms lastig; vooral door de soms moeilijke beslissingen die moeten worden genomen; moeilijk omdat het over waarden gaat, omdat er iets op het spel staat dat we belangrijk vinden. Vaak hebben we vanuit onze ervaring en emoties een onmiddellijk innerlijk aanvoelen over “wat goed is om hier te doen”. Naaste deze spontane morele intuïtie is het ook belangrijk meer kritisch en methodologisch te reflecteren bij het nemen van deze beslissingen.

Tijdens het middagseminarie van 7 november 2017 reikte Axel Liégeois, stafmedewerker ethiek bij de Broeders van Liefde, een aantal handvaten aan voor zo’n gerichte reflectie.

Vertrekkend vanuit 10 waarden in de zorg, lichtte hij een ethisch denkmodel toe dat naast onze intuïtie de nadruk legt op verheldering van de vraag en motieven, analyse en inschatting van effecten. Aan de hand van 2 casussen toetsten de medewerkers van de psychiatrische kliniek Alexianen Tienen dit model in kleine groepjes. Het bleek al snel dat men hiervoor voldoende tijd moet maken, maar vooral ook dat samen reflecteren dikwijls rijke en boeiende inzichten oplevert.