Wetenschappelijk onderzoek

In het kader van “evidence-based” (be)handelen en het kunnen aanbieden van kwaliteitsvolle zorg aan cliënten, patiënten en bewoners, draagt ook de Alexianen Zorggroep Tienen haar steentje bij, onder meer door het uitvoeren van en participeren aan wetenschappelijk onderzoek.

Ook in 2019 hebben de medewerkers van de AZT niet stilgezeten. Hierbij een greep uit de verschillende studies met onze eigen medewerkers als trekkers:

  1. Patiëntenparticipatie tijdens multidisciplinaire teambesprekingen in de GGZ: de ontwikkeling van de PaPaT- vragenlijst
  2. Naast farmacotherapie en psychotherapie nu ook plaats voor cognitieve trainingen?
  3. Motivatie en weerstand als sleutelfactoren voor therapiesucces: Een longitudinale, klinische studie naar de voedingsbodem ervan bij jongeren en (jong)volwassenen met een eetstoornis
  4. Ontwikkeling van de SWIO (Short Well-being Instrument for Older Adults)

In de nabije toekomst zullen bovenstaande onderzoeksprojecten verder gezet worden; alsook hebben we groen licht gekregen (zowel qua fondsen als op het vlak van samenwerking met universiteiten en hogescholen) om onze schouders te zetten achter de volgende studies: (1) Effectiviteitsonderzoek naar cognitieve trainingen bij patiënten met een depressieve stoornis (samenwerking met Dr. Kim Rens en Prof. Dr. Rudi De Raedt van de UGent); (2) Effectiviteitsonderzoek naar een multimodale cognitieve interventie bij patiënten van Team Ouderenzorg (samenwerking met Prof. dr. Gina Rossi van de VUB en Prof. dr. Rudi De Raedt van de UGent); (3) Effectiviteitsonderzoek naar een op NVR gebaseerd groepsaanbod voor ouders van jongeren met problematisch internetgebruik en (4) een studie naar de integratie van spiritualiteit in het levensverhaal van de oudere met als doel een verbeterde subjectieve wellbeing.